Acum este Mar Apr 21, 2026 9:01 pm

forum.cursuridecalificareacreditate.ro

Forum Tehnic : Frigotehnisti ,Instalatori ,Electricieni si Sisteme Fotovoltaice

Curs Sisteme Fotovoltaice ,in cursul de Electrician

Re: Curs Sisteme Fotovoltaice ,in cursul de Electrician EMJT

Mesaj de Sorin » Mar Ian 24, 2017 6:48 pm

Vreau si eu cea mai ieftina solutie sa obtin minim 1-1,5Kw din panouri solare
Nu ma intereseaza sa cumpar celule si sa le montez eu ,sa cumpar geamuri sa etansez cu silicon ,nici nu sunt interesat de acc cu gel de 800 euroi
Dispun de un buget limitat de 4000 lei
Folosesc asa :
4 becuri led maxim 6 ore/zi
Laptop pentru ala mic tot 6 ore
un televizor 50W tot 6 ore
Antena+receptor 60W
incarcatoare 3 mobile si tableta sotiei
Suportul il fac singur

Mesaj de LiviuConstantin » Joi Ian 26, 2017 12:47 pm

Sorin scrie:Vreau si eu cea mai ieftina solutie sa obtin minim 1-1,5Kw din panouri solare
Nu ma intereseaza sa cumpar celule si sa le montez eu ,sa cumpar geamuri sa etansez cu silicon ,nici nu sunt interesat de acc cu gel de 800 euroi
Folosesc asa :
Antena+receptor 60W
Suportul il fac singur

Ai aici cel mai ok raspuns ,daca iei toate postarile imposibil sa nu pricepi

Livium scrie:Caut de ceva timp un curs de Electrician ,sunteti singurul care afiseaza structura cursului ,ce inveti la scoala Eu lucrez in mentenanta si am colegi care sunt si electricieni au facut cursul de weekend si nu stiu nimic ,exact cum spune colegul cca 40-50 ore tot cursul Am sa astept pana desch o noua grupa chit ca astept un an

Am studiat individual cate ceva despre panouri ,voi incerca sa fac un rezumat
Un mod de calcul pun aici http://www.freesunpower.com/system_sizing.php#startGrn

Conversia fotovoltaica a energiei solare
În general, prin efect fotoelectric intern se înţelege generarea de purtători mobili de sarcină într-un semiconductor sub influenţa luminii. Termenul FOTOVOLTAIC restrânge definiţia efectului fotoelectric intern la acea clasă de fenomene fotoelectrice în care energia luminoasă este transformată DIRECT în energie electrică. Mai precis,efectul fotovoltaic constă în generarea purtătorilor de sarcină (electroni şi goluri) într-un
semiconductor în urma absorbţiei luminii şi separarea acestora în două regiuni spaţiale distincte. Între cele două regiuni apare o diferenţă de potenţial. Separarea purtătorilor se poate face sub acţiunea câmpurilor electrice interne datorate neomogenitaţii semiconductorului (joncţiunea p-n este un bun exemplu).
Sintagmele celulă solară sau celulă fotovoltaică au acelaşi înţeles: un dispozitiv semiconductor a cărui funcţionare se bazează pe un efect fotovoltaic.Cu alte cuvinte radiatia solara are ca efect direct producerea curentului electric
Panourile solare
Parametrii panourilor ,ii gasim si pe eticheta lor
Toate aceste marimi electrice pe care le gasim in datele tehnice ale oricarui panou, se dau pentru anumite conditii, numite si conditii standard (STC) si anume: iradiatia solara 1000 W/m2 si temperatura de 25 C,

- Tensiunea nominala - Un - (V)
- Puterea electrica a panoului - Pp (W)
- Puterea maxima a panoului - Pmax (W)
- Tensiunea panoului la putere maxima - Vpm (V)
- Tensiunea maxima a sistemului - Umax (V)
- Tensiunea in gol - Uco (V)
- Curentul de scurtcircuit - Isc (A)
-Current at Maximim Power Imp (A)
- Coeficientul de temperatura - CVoc sau CIsc

Controlerul

REGULATOR / CONTROLLER SOLAR

Scurta descriere :
Controller solar pentru aplicatii fotovoltaice, este folosit sa coordoneze panourile solare pentru o incarcare eficienta a bateriilor de stocare si este un ansamblu foarte important in sistemul fotovoltaic.

Controllerul solar fotovoltaic poate ajusta automat tensiunea de lucru si poate face ca panourile fotovoltaice sa lucreze in mod constant pe punctul maxim de putere al curbei caracteristice VA, pe intreaga durata a zilei. Comparativ cu alte controllere solare fotovoltaice, acesta este echipat cu functia de compensare a temperaturii, poate face sa creasca eficienta panourilor solare cu 10-20% % sa prelungeasca durata de viata a bateriilor de stocare.

Am luat ca ex un controler de 30 A, suporta un curent de maxim 30 A,
Puterea maxima a panourilor sa nu depaseasca 380 W pentru sistemul de 12 V si 760 W pentru sistemul de 24 V.
Vreti 1000W folositi controler de 40 A
Accepta 500W putere panouri in sistem 12V, respectiv 1000W in sisteme 24V.

Daca optati pentru sistemul de 24 V sau mai mare, trebuie sa luati masuri de protectie impotriva electrocutarii.

[b]Pentru o functionare corecta si de durata, este recomandat : curentul debitat de panourile fotovoltaice trebuie sa fie mai mic decat curentul suportat de regulator.

PARAMETRI:Am luat ca ex MPPT 30
- Curent nominal de lucru : 30 A
- Tensiunea nominală de lucru : 12 V/24 V
- Tensiune panou fotovoltaic : < 48 V
- Tensiune de incarcare : 13,8 V/27,6 V
- Tensiunea joasa de protectie : 10,7 V/21,4 V
- Tensiune joasa de protectie : 12,5 V/25 V
- consum fara sarcina : 15 mA
- Mod de incarcare : MPPT
- functie autodetectie
- ecran LCD
- protectie la inversarea polaritati
- protectie la suprasarcina
- protectie la subtensiune
- functie automata de compensare a temperaturii
- radiator de aluminiu pentru disiparea caldurii
- poate încărca și descărca în același timp, să păstreze întotdeauna
bateria în parametri normali
de functionare
- USB 5V - 500mA
- senzor de temperatura
- buton pentru resetarea parametrilor
Sunt doua tipuri de controlere
-PWM
-MPPT
Cel mai ok este MPPT voi face cand am timp o paralela intre ele sa inteleaga cei care citesc
Haideti sa luam ca ex un panou de 240W de 500 lei
Caracteristici electrice
Putere maxima (Pmax) 240W
Curent la scurt circuit (ISC) 8.62A
Tensiune la circuit deschis (VOC) 36.90V
Curent la putere maxima (IMPP) 8.06A
Tensiune la putere maxima (VMPP) 29.80V
Eficenta cellule (%) 16.44%
Eficenta modul (%) 14.75%
Toleranta putere 0/+3%
Daca facem o socoteala la rece P=U*I deci:
P=Tensiune la putere maxima (VMPP)29.80V*Curent la putere maxima (IMPP)8.06A=>
P=29,8V*8,06A=240,188W :o

Sa facem o recapitulare
Panourile sunt standardizate pentru tensiunea de
-12V 36 celule ,furnizeaza cca 18V cc
-24V 72 celule ,furnizeaza cca 35V cc
Acumulatorii sunt si ei standardizati
12V incarcati complet cand au 14,2-14,4 V
24V incarcati ok au la borne 28,8 V
Presupunem ca solara mea are acc de 24 V /120A
Curentul de incarcare este de 10% din capacitate in ac caz 12A/h
Deoarece bateria mea este descarcata ,si are 23V in loc de 28 cand era full => trebuie incarcata
Ce face controlerul PWM =baga 23 V la 8A (cat da panoul) si gata
P=U*I P=23V*8A=184W =>240W cat da panoul-184 cat bag in baterie=56W PAGUBA 24% din Puterea panoului Folosesc doar 75% din Puterea panoului cca 25% se duce pe apa sambetei
Ce face controlerul MPPT :Urmarirea punctului de putere maxima ( Maximum Power Point Tracking) ) dar adevarat nu stift
Controler solar MPPT analizeaza :
Tensiune la putere maxima (VMPP) 29.80V furnizati de panou
Curent la putere maxima (IMPP) 8.06A
Face conversiea.tensiune curent In urma acestui proces de conversie, acumulatorii vor primii o valoare de 9,6A Amperi la o tensiune de 24 V . Deci vom avea P=U*I=>P=24V*9,6A=.230W :) Folosesc Panoul la cca 96% din capacitate

Mesaj de PredaRares » Lun Ian 30, 2017 4:40 pm

Prizele se strica , masina de spalat nu mai trage apa, pentru un electrician se găseşte mereu de lucru, fie o urgenţă, fie un circuit de prize nou in apartament Dacă eşti serios, muncitor şi faci treabă bună, nu doar că nu mori de foame ca electrician, dar chiar poţi câştiga bani buni. 2000 lei pe lună nu-i rău, aş zice că sunt electricieni care împuşcă 3000-4000 lei lunar.

Mesaj de Rosu Petre » Vin Feb 10, 2017 4:45 pm

Sorin scrie:Vreau si eu cea mai ieftina solutie sa obtin minim 1-1,5Kw din panouri solare
Folosesc asa :
Antena+receptor 60W
Suportul il fac singur

Am sa fac un exercitiu de calcul si il voi posta in 3-4 zile
Subiectul cu fotovoltaici este de un foarte mare interes ,eu am invatat foarte multe citind acest forum ,

Mesaj de Ionut YRY » Sâm Feb 25, 2017 6:21 pm

Buna-seara!
În proiectarea unui sistem fotovoltaic climatul și radiaţiile solare au un rol deosebit de important. Se ţine cont de datele solare şi de temperatură, aceasta din urmă afectând performanţele sistemului.
Foloseşte softul de la adresa http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php# pentru a studia estinamarea medie lunara a iradiatiei solare.
Pentru a se calcula suprafaţa necesara pentru amplasarea sistemului fotovoltaic se foloseşte software-ul PVWatts Calculator (http://pvwatts.nrel.gov/pvwatts.php). Acest soft on-line foloseşte sateliţii pentru a genera o imagine de ansamblu a locaţiei, pe baza ţării, oraşului și a adresei unde utilizatorul doreşte să îşi simuleze sistemul.
Software pentru dimensionarea sistemului PVsyst V6.45. Programul simulează energia produsă de sistem cu ajutorul unor parametrii bine determinaţi, care ii oferă acurateţe. Softul evaluează sistemele de pompare, modurile off-grid și on-grid, iar pentru randamentul sistemului se folosesc perioade determinate.
Fiecărui proiect i se atribuie sistemul ce va fi folosit și locaţia. Programul are valori incluse pentru locaţii din întreaga lume, la care pot fi adăugate noi coordonate ce conţin informaţiile meteorologice specifice.
Cele mai sincere aprecieri domnului inginer Olteanu Mircea pentru puterea si determinarea de care da dovada de a ne invata!
Cu respect,
Ionut

Mesaj de Gicu » Vin Mar 03, 2017 2:09 pm

Am un coleg la gr 7 electricieni pe Dorel, dar nu ala cu tarnacopul ,domnul profesor faceti o treaba excelenta ,va doresc numai realizari Patronul vrea sa va trimita in toamna inca 3 baieti

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Joi Mar 09, 2017 9:46 pm

Ar fi mers bine ca titlu "Gr 7 Electricieni ,o grupa ff bine pregatita "
Pun doar DOUA testari de Sist Fotovoltaice Trebuie mult efort si rabdare sa ajungi unde ti-ai propus ,La ora 4 dimineata domn`profesor terminase de corectat testarile cursantilor Au fost note de 10 ,de 6 nu pateste nimeni nimic ,din contra comentam si vedem cum se rezolva ce nu au inteles cursantii
Fişiere ataşate
gr 7 grupa de martiri 5 (Custom).jpg
Pun doar doua testari de Sist Fotovoltaice Trebuie mult efort si rabdare sa ajuni unde ti-ai propus ,La ora 4 dimineata domn`profesor terminase de corectat testarile cursantilor
gr 7 grupa de martiri 5 (Custom).jpg (26.98 KiB) Vizualizat de 4365 ori
gr 7 grupa de martiri 4 (Custom).jpg
Pun doar doua testari de Sist Fotovoltaice Trebuie mult efort si rabdare sa ajuni unde ti-ai propus ,La ora 4 dimineata domn`profesor terminase de corectat testarile cursantilor
gr 7 grupa de martiri 4 (Custom).jpg (30.16 KiB) Vizualizat de 4365 ori
gr 7 grupa de martiri 3 (Custom).jpg
gr 7 grupa de martiri 3 (Custom).jpg (30.52 KiB) Vizualizat de 4365 ori
gr 7 grupa de martiri 1 (Custom).jpg
gr 7 grupa de martiri 1 (Custom).jpg (113.29 KiB) Vizualizat de 4365 ori
gr 7 grupa de martiri2 (Custom).jpg
gr 7 grupa de martiri2 (Custom).jpg (39.92 KiB) Vizualizat de 4365 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Dum Mar 12, 2017 5:47 pm

Sambata 11 Martie Electricienii din gr 7 au sustinut testarea 3 ,notele 8,50-->10 O testare foarte utila DEOARECE AU PUS CAP LA CAP TOT CE AU INVATAT SUPLIMENTAR LA sISTEME fOTOVOLTAICE AUTONOME (OFF GRID)
Gr 7 EMJT pana in prezent a sustinut 5+3=8 testari ,ii mai asteapta inca 2-3 =antrenament examen
Au tras "amaratii" de ei 3 zile/sapt ,din contra mi-a venit ideea sa bag suplimentar Sist Fotov ,lucru care le-a facut placere
Fişiere ataşate
testare 3.jpg
Testare 3 sisteme fotovoltaice svh de calcul si identificat comp
testare 3.jpg (33.66 KiB) Vizualizat de 4326 ori
testare 3 ftv.jpg
testare 3 sisteme fotovoltaice identificare panou solar dupa datele tehnice
testare 3 ftv.jpg (33.51 KiB) Vizualizat de 4326 ori
testare 3 ftv 1.jpg
testare 3 fotovoltaici majoritatea notelor 9,5-->10 Gr este o grupa bine pregatita
testare 3 ftv 1.jpg (30.85 KiB) Vizualizat de 4326 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Mesaj de Marian » Dum Mar 12, 2017 11:51 pm

Lucrez cu Albu Daniel in Germania de peste 2 ani ca frigotehnist ,un electrician care stie si sisteme fotovoltaice este platit cu 200-500 Eu mai mult ca un electrician obisnuit Am sa pun poze cu case cu 6-10 panouri Uitati din realizarile noastre aici viewtopic.php?f=4&t=747

Mesaj de Paul gr10 » Mar Mar 14, 2017 2:56 pm

Am fost in Germania acum 6 luni si intradevar sunt foarte raspandite panourile la ei Am o belea de nepot il mai iau cu mine la lucrari cred ca il trimit la dvs sa invete carte

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Date legate de inscrieri, cursuri , sediu . Politica de Confidentialitate