Caut de ceva timp un curs de Electrician ,sunteti singurul care afiseaza structura cursului ,ce inveti la scoala Eu lucrez in mentenanta si am colegi care sunt si electricieni au facut cursul de weekend si nu stiu nimic ,exact cum spune colegul cca 40-50 ore tot cursul Am sa astept pana desch o noua grupa chit ca astept un an
Am studiat individual cate ceva despre panouri ,voi incerca sa fac un rezumat
Un mod de calcul pun aici
http://www.freesunpower.com/system_sizing.php#startGrnConversia fotovoltaica a energiei solare
În general, prin efect fotoelectric intern se înţelege generarea de purtători mobili de sarcină într-un semiconductor sub influenţa luminii. Termenul FOTOVOLTAIC restrânge definiţia efectului fotoelectric intern la acea clasă de fenomene fotoelectrice în care energia luminoasă este transformată DIRECT în energie electrică. Mai precis,efectul fotovoltaic constă în generarea purtătorilor de sarcină (electroni şi goluri) într-un
semiconductor în urma absorbţiei luminii şi separarea acestora în două regiuni spaţiale distincte. Între cele două regiuni apare o diferenţă de potenţial. Separarea purtătorilor se poate face sub acţiunea câmpurilor electrice interne datorate neomogenitaţii semiconductorului (joncţiunea p-n este un bun exemplu).
Sintagmele celulă solară sau celulă fotovoltaică au acelaşi înţeles: un dispozitiv semiconductor a cărui funcţionare se bazează pe un efect fotovoltaic.Cu alte cuvinte radiatia solara are ca efect direct producerea curentului electric
Panourile solare
Parametrii panourilor ,ii gasim si pe eticheta lor
Toate aceste marimi electrice pe care le gasim in datele tehnice ale oricarui panou, se dau pentru anumite conditii, numite si conditii standard (STC) si anume: iradiatia solara 1000 W/m2 si temperatura de 25 C,
- Tensiunea nominala - Un - (V)
- Puterea electrica a panoului - Pp (W)
- Puterea maxima a panoului - Pmax (W)
- Tensiunea panoului la putere maxima - Vpm (V)
- Tensiunea maxima a sistemului - Umax (V)
- Tensiunea in gol - Uco (V)
- Curentul de scurtcircuit - Isc (A)
-Current at Maximim Power Imp (A)
- Coeficientul de temperatura - CVoc sau CIsc
Ex Panou 250W / 24V ok ca pret cele mai uzuale
Date tehnice :
Tip celula - policristalin
Dimensiune modul 1650 x 990 x 35 mm
Dimensiunea celulei 156 x 156 mm (± 1%)
Număr celulele 60 (6x10)
Greutatea modulului este de 21 kg
Capac de Sticlă securizată antiderapantă de 3,2 mm
Capac din spate Cu Tedlar®
Cadru din aliaj de aluminiu anodizat J-BOX IP 65
Cabluri solare rezistent la UV, 4,0 mm², 900 mm
Tipul conectorului compatibil MC4 sau MC4
Temperatura de funcționare -40 ° C la + 85 ° C
Rezistență ridicată la zăpadă și la încărcarea vântului 5400 Pa (zăpadă) 2400 Pa (vânt)
Curentul invers IR 20A
Tensiune maximă a sistemului 1000V DC (IEC)
Siguranță maximă seria 15A
Putere tipică 250 W
Tensiune in sarcina 30.8 V
Curent 8.23 A
Tensiunea circuitului deschis 37.8 V
Curent de scurtcircuit 8.75 A
Controlerul
REGULATOR / CONTROLLER SOLAR
Scurta descriere :
Controller solar pentru aplicatii fotovoltaice, este folosit sa coordoneze panourile solare pentru o incarcare eficienta a bateriilor de stocare si este un ansamblu foarte important in sistemul fotovoltaic.
Controllerul solar fotovoltaic poate ajusta automat tensiunea de lucru si poate face ca panourile fotovoltaice sa lucreze in mod constant pe punctul maxim de putere al curbei caracteristice VA, pe intreaga durata a zilei. Comparativ cu alte controllere solare fotovoltaice, acesta este echipat cu functia de compensare a temperaturii, poate face sa creasca eficienta panourilor solare cu 10-20% % sa prelungeasca durata de viata a bateriilor de stocare.
Am luat ca ex un controler de 30 A, suporta un curent de maxim 30 A,
Puterea maxima a panourilor sa nu depaseasca 380 W pentru sistemul de 12 V si 760 W pentru sistemul de 24 V.
Vreti 1000W folositi controler de 40 A
Accepta 500W putere panouri in sistem 12V, respectiv 1000W in sisteme 24V.
Daca optati pentru sistemul de 24 V sau mai mare, trebuie sa luati masuri de protectie impotriva electrocutarii.
[b]Pentru o functionare corecta si de durata, este recomandat : curentul debitat de panourile fotovoltaice trebuie sa fie mai mic decat curentul suportat de regulator.PARAMETRI:Am luat ca ex MPPT 30
- Curent nominal de lucru : 30 A
- Tensiunea nominală de lucru : 12 V/24 V
- Tensiune panou fotovoltaic : < 48 V
- Tensiune de incarcare : 13,8 V/27,6 V
- Tensiunea joasa de protectie : 10,7 V/21,4 V
- Tensiune joasa de protectie : 12,5 V/25 V
- consum fara sarcina : 15 mA
- Mod de incarcare : MPPT
- functie autodetectie
- ecran LCD
- protectie la inversarea polaritati
- protectie la suprasarcina
- protectie la subtensiune
- functie automata de compensare a temperaturii
- radiator de aluminiu pentru disiparea caldurii
- poate încărca și descărca în același timp, să păstreze întotdeauna
bateria în parametri normali
de functionare
- USB 5V - 500mA
- senzor de temperatura
- buton pentru resetarea parametrilor
Sunt doua tipuri de controlere
-PWM
-MPPT
Cel mai ok este MPPT voi face cand am timp o paralela intre ele sa inteleaga cei care citesc
Haideti sa luam ca ex un panou de 240W de 500 lei Caracteristici electrice
Putere maxima (Pmax) 240W
Curent la scurt circuit (ISC) 8.62A
Tensiune la circuit deschis (VOC) 36.90V
Curent la putere maxima (IMPP) 8.06A
Tensiune la putere maxima (VMPP) 29.80V
Eficenta cellule (%) 16.44%
Eficenta modul (%) 14.75%
Toleranta putere 0/+3%
Daca facem o socoteala la rece P=U*I deci:
P=Tensiune la putere maxima (VMPP)29.80V*Curent la putere maxima (IMPP)8.06A=>
P=29,8V*8,06A=240,188W
Sa facem o recapitulare
Panourile sunt standardizate pentru tensiunea de
-12V 36 celule ,furnizeaza cca 18V cc
-24V 72 celule ,furnizeaza cca 35V cc
Acumulatorii sunt si ei standardizati12V incarcati complet cand au 14,2-14,4 V
24V incarcati ok au la borne 28,8 V
Presupunem ca solara mea are acc de 24 V /120A
Curentul de incarcare este de 10% din capacitate in ac caz 12A/h
Deoarece bateria mea este descarcata ,si are 23V in loc de 28 cand era full => trebuie incarcata
Ce face controlerul PWM =baga 23 V la 8A (cat da panoul) si gata
P=U*I P=23V*8A=184W =>240W cat da panoul-184 cat bag in baterie=56W PAGUBA 24% din Puterea panoului Folosesc doar 75% din Puterea panoului cca 25% se duce pe apa sambetei
Ce face controlerul MPPT :Urmarirea punctului de putere maxima ( Maximum Power Point Tracking) ) dar adevarat nu stift
Controler solar MPPT analizeaza :
Tensiune la putere maxima (VMPP) 29.80V furnizati de panou
Curent la putere maxima (IMPP) 8.06A
Face conversiea.tensiune curent In urma acestui proces de conversie, acumulatorii vor primii o valoare de 9,6A Amperi la o tensiune de 24 V . Deci vom avea P=U*I=>P=24V*9,6A=.230W
Folosesc Panoul la cca 96% din capacitate