Acum este Lun Apr 20, 2026 2:03 am

forum.cursuridecalificareacreditate.ro

Forum Tehnic : Frigotehnisti ,Instalatori ,Electricieni si Sisteme Fotovoltaice

Bateria de manometre Part II ,mod functionare

Albume Foto Cursuri Frigotehnisti pe teren la diferite Societati

Bateria de manometre Part II ,mod functionare

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Mar Dec 16, 2014 1:42 pm

Doresc in cele de mai jos sa explic modul de functionare a unei baterii de manometre Explicatia incerc sa fie cat mai simpla si pe intelesul tuturor Trebuie remarcat ca bateria de manometre este pentru un frigotehnist , exact ca aparatul de masura pentru electrician .

Pe schema se observa simbolul unui robinet ,a fost marcata pozitia in care robinetul este inchis .Din trusa de scule a unui frigotehnist robinetii de cap de furtun nu trebuie sa lipseasca .
Pozitia este pe inchis ,materialul din care este facut nu permite sa fie atacat chimic de clasele de Refrigeranti uzuali

Bateria de manometre din schema de mai sus este identica dpdv al componentlor cum a fost descris la un subiect anterior viewtopic.php?f=13&t=395
Ce se remarca in acest caz modul de etansare al robinetilor este con pe con ,din punctul meu de vedere este cea mai sigura etansare
Modul de functionare : deschis/inchis este identic cu un robinet cu roata de manevra obisnuit Daca rotim in sensul acelor de ceas robinetul inchide ,daca rotim in sens invers acelor de ceas robinetul deschide.Exact ca la bateriile de apa (de tip vechi ) de la spalator .
Se observa cele 3 racorduri elastice :albastru (PJ) rosu (PI) galben ( acces in sistem ) incarcare ,vacumare ,decontaminare ,probe de presiune etc
-Se mai observa schema unui robinet cu doua pozitii inchis deschis ,este utila deoarece fiecare frigotehnist ,trebuie sa stie sa recunoasca componentele , cind citeste schema a unei masini frigorifice . Cum un electrician stie sa citeasca o schema electrica si sa o execute ,la fel si un frigotehnist trebuie sa fie familiarizat cu simbolurile folosite .
Fişiere ataşate
Robinet cap de furtun.jpg
.Din trusa de scule a unui frigotehnist robinetii de cap de furtun nu trebuie sa lipseasca .
Pozitia este pe inchis ,materialul din care este facut nu permite sa fie atacat chimic de clasele de Refrigeranti uzuali
Robinet cap de furtun.jpg (8.13 KiB) Vizualizat de 2863 ori
Bat manom 5.jpg
Pe schema se observa simbolul unui robinet ,a fost marcata pozitia in care robinetul este inchis .Din trusa de scule a unui frigotehnist robinetii de cap de furtun nu trebuie sa lipseasca .

Bateria de manometre din schema de mai sus este identica dpdv al componentlor cum a fost descris la un subiect anterior http://forum.cursuridecalificareacreditate.ro/viewtopic.php?f=13&t=395
Ce se remarca in acest caz modul de etansare al robinetilor este con pe con ,din punctul meu de vedere este cea mai sigura etansare
Modul de functionare : deschis/inchis este identic cu un robinet cu roata de manevra obisnuit Daca rotim in sensul acelor de ceas robinetul inchide ,daca rotim in sens invers acelor de ceas robinetul deschide.Exact ca la bateriile de apa (de tip vechi ) de la spalator .
Se observa cele 3 racorduri elastice :albastru (PJ) rosu (PI) galben ( acces in sistem ) incarcare ,vacumare ,decontaminare ,probe de presiune etc
-Se mai observa schema unui robinet cu doua pozitii inchis deschis ,este utila deoarece fiecare frigotehnist ,trebuie sa stie sa recunoasca componentele , cind citeste schema a unei masini frigorifice . Cum un electrician stie sa citeasca o schema electrica si sa o execute ,la fel si un frigotehnist trebuie sa fie familiarizat cu simbolurile folosite .
Bat manom 5.jpg (56.71 KiB) Vizualizat de 2864 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Bateria de manometre Part II ,Valve de service

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Joi Dec 18, 2014 4:03 pm

Bateria trebuie sa aiba acces in sistem
Modul de functionare al unei Valve de service este descris mai jos ,seamana identic cu valva auto
VS asigura accesul in sistem (traseul frigorific )

Trebuie remarcat ca racordul elastic (furtunul ) la capatul unde se monteaza la VS are o piesa metalica care apasa valva (supapa ) ,daca privim cu atentie un compresor cu care se umfla rotile ,vedem ca are la capatul furtunului un dispozitiv ,care atunci cand etanseaza apasa supapa , sa putem corecta presiunea in pneu prin intermediul valvei ,la fel avem si la bicicleta .
Capacelul se va monta pentru siguranta sa nu intre mizeria sau sa nu avem scapari ,el este prevazut cu garnitura care rezista la Refrigerant ,garnitura (eventual un oring )este inerta chimic ,nu este atacata de Refrigerantul folosit .

Recomandare :
Daca am un agregat care nu este prevazut cu VS si trebuie sa o montez prin argintare ,obligat inainte scot valva (supapa ) afara , deoarece daca argintez cu supapa in interior risc 100% sa topesc materialul elastic unde etanseaza

Acelas mod de functionare se regaseste si la AC
Montarea BM se face la VS prin desurubarea capacului de etansare

De retinut la R410 se utilizeaza un adaptor montat pe capul de furtun , deoarece pasul si diametrul difera Nu este cazul cand folosesc racorduri dedicate pentru R410
Fişiere ataşate
Valvadeservice_zps402fcabc.png
Mod functionare VS
Bateria trebuie sa aiba acces in sistem
Modul de functionare al unei Valve de service este descris mai jos ,seamana identic cu valva auto
VS asigura accesul in sistem (traseul frigorific )
Valvadeservice_zps402fcabc.png (51.06 KiB) Vizualizat de 2859 ori
VSAC1_zps427262f3.jpg
EX de punct de masura si conectare la un AC
Trebuie remarcat ca racordul elastic (furtunul ) la capatul unde se monteaza la VS are o piesa metalica care apasa valva (supapa ) ,daca privim cu atentie un compresor cu care se umfla rotile ,vedem ca are la capatul furtunului un dispozitiv ,care atunci cand etanseaza apasa supapa , sa putem corecta presiunea in pneu prin intermediul valvei ,la fel avem si la bicicleta .
Capacelul se va monta pentru siguranta sa nu intre mizeria sau sa nu avem scapari ,el este prevazut cu garnitura care rezista la Refrigerant ,garnitura (eventual un oring )este inerta chimic ,nu este atacata de Refrigerantul folosit .
VSAC1_zps427262f3.jpg (31.58 KiB) Vizualizat de 2859 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Re: Bateria de manometre Part II ,mod functionare

Mesaj de Machinefrigo » Vin Mar 20, 2015 4:16 pm

Prea prost sa fii sa nu intelegi ac explicatii ,aici au manualul de frigotehnie la indemana

Super bine explicat ,am mai citit posturile dvs Era o Baterie de R600/290 am scos la imprimanta cele doua cadrane ,Am o baterie veche 10/35 si i-am refacut cadranele la manometre ,am adaugat si ecologicii Cand o sa am timp ii fac o poza .

Înapoi la Practica Cursuri Frigotehnisti Albume foto Practica