Acum este Lun Apr 20, 2026 3:42 am

forum.cursuridecalificareacreditate.ro

Forum Tehnic : Frigotehnisti ,Instalatori ,Electricieni si Sisteme Fotovoltaice

Sudura aluminiu cu electrozi Tekro

Albume Foto Cursuri Frigotehnisti pe teren la diferite Societati

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Mar Noi 25, 2014 6:21 pm

Un electrod special pentru sudat Al sau pentru imbinari asa zis imposibile (fac referire la micii meseriasi care nu dispun de gaze inerte si aparatura speciala ) Al-Cu costa doar 7 lei Imbinarea se face cu o simpla lampa de instalator .Laurentiu le executa cu statia de sudura , dar are niste mii de argintari in spate ca experienta .Cursantii pe care ii pregatesc le executa cu Mapp/gazul dar sunt langa ei sa ii ajut

Am probat imbinarea cu electrozii Super Al (Tekro) folosind doua conducte : conducta de Al (largita ) si o conducta de Cu ,o banala VS . Proba de presiune a imbinarii celor 2 conducte a fost facuta la 20 Bari .Trebuie remarcat ca "sudura " a fost facuta de unul din cursanti sub indrumarea mea .Am folosit o Valva de service si o conducta de Al de la un agregat defect ,capatul liber al conductei de Al a fost sertizat si sudat cu ac electrozi ,Proba de presiune a fost facuta cu azot uscat , prin intermediul bateriei de manometre ,reductorul de presiune montat la tubul de azot acoperea plaja 0-40 Bari .
Fişiere ataşate
IMG_20150105_103213 (Custom).jpg
Inainte sa incepem operatiile de mai jos Se vad imbinarile prin compresie mecanica ,Un cleste costa cam 400 lei si o punga cu mufe cam 4-5 lei 2 buc Se gasesc in Pitesti Ulei Loctit de la magazine
IMG_20150105_103213 (Custom).jpg (64.16 KiB) Vizualizat de 5515 ori
IMG_20150105_103405 (Custom).jpg
Inainte de imbinare teava de aluminiu se taie si se va calibra pentru imbinare cu cond de Cu
IMG_20150105_103405 (Custom).jpg (56.61 KiB) Vizualizat de 5515 ori
IMG_20150105_104824 (Custom).jpg
Conductele au fost taiate la lungimea dorita Au fost curatate si calibrate ,sunt pregatite pentru imbinare cu Tekro
IMG_20150105_104824 (Custom).jpg (65.44 KiB) Vizualizat de 5515 ori
IMG_20150105_105707 (Custom).jpg
Imbinarea cu Tekro sau Super Al fiind facuta se poate proba la 6-7 Bari si daca trece testul se poate trage termoretractabil ,da bine la client in frigider
IMG_20150105_105707 (Custom).jpg (58.27 KiB) Vizualizat de 5515 ori
IMG_20150105_105658 (Custom).jpg
Traseul este prelungit cu teava de Cu de 8 ,se pot face imbinari prin argintare cu alta teava de Cu
IMG_20150105_105658 (Custom).jpg (62.64 KiB) Vizualizat de 5515 ori
Lector Inginer Olteanu Mircea
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni
http://www.cursuridecalificareacreditate.ro
http://www.cursurifrigotehnisti.ro/

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Mar Noi 25, 2014 6:32 pm

Rezolvarea unei " oferte speciale ": conducta de Al era imbinata cu cea de Cu , Conducta de Al era largita ,conducta de Cu in interior ,pentru etansare era folosita o rasina "ciudata " au ramas in mana cu ea .
Rezolvarea :
Conducta de AL de la agregat a fost curatata
Conducta de Al care era imbinata cu cond de Cu a fost calibrata (largita ) cu sculele de bercluit si calibrat din dotare
Se observa ca dupa calibrare a fost facuta o mica evazare a cond
Sudura a reusit din prima fara probleme
Argintarea conductei de Cu cu aspiratia comp , a fost facuta cu protejarea imbinarii ( Al-Cu) cu o carpa umezita
Proba de presiune la 5 bari a fost ok
Fişiere ataşate
Robert din Domnesti Arges Sudura cu electrozi Tekro Al-Al.jpg
Daca voi gasi o poza cu imbinarea facuta de Robert ,o voi atasa .Stiu ca am facut proba de presiune la 20 Bari totul a fost ok
Robert din Domnesti Arges Sudura cu electrozi Tekro Al-Al.jpg (106.55 KiB) Vizualizat de 5513 ori
Formator si Indrumator Cursuri de Calificare Frigotehnisti,Instalatori si Electricieni

Mesaj de Ing. Olteanu Mircea » Sâm Dec 06, 2014 10:06 pm

Postez si o conducta de Al de la un AC auto care a fost "rezolvata "cu electrozii tekro -super Al
Conducta a frecat pe partea metalica si ......ghinion ca nu mai gasesc poza sa vedeti ce frumos arata sudura .
Voi face un film cum se executa o sudura cu Super-Al se va folosi o conducte de Al ,sudura va fi executata de cursanti
Fişiere ataşate
Conducta AC auto fisurata.jpg
Deoarece conducta de Al s-a frecat de caroseria masinii s-a fisurat ,se vede locul Rezolvarea :
Se putea suda la un atelier specializat in atmosfera de gaz inert dar costa interventia cat conducta demontata
-Electrozi tekro sau Super-Al se freaca locul bine cu periuta de inox cum a fost descris mai sus ,apoi se sudeaza
Recomand sa incercati 4-5 suduri pe niste tevi de Al procurate de la Remat sa invatati cand se ajunge la temp de 550 C functie de electrodul folosit Apoi sudura va iesi ok Sunt multe tutoriale pe internet voi posta si eu
Conducta AC auto fisurata.jpg (65.57 KiB) Vizualizat de 5499 ori

Re: Sudura aluminiu cu electrozi Tekro

Mesaj de Gabriel gr 1 » Joi Iul 23, 2015 4:35 pm

Am o oala de Al gaurita ,am sa fac un filmulet cum o sudez .Nu este greu dar necesita putina indemanare si multa atentie

Mesaj de Alinutz21 » Sâm Iul 25, 2015 12:18 pm

Am si eu niste sute de suduri cu electrozi super/al la inceput a fost mai greu deoarece ardeam materialul .Recomand celor incepatori sa exerseze pe niste tevi de Al din remat ,eu asa am facut .Pentru inceput este bine sa folositi o lampa de instalator deoarece temperatuira este mai usor de controlat (in jurul la 600 C )
Cu super/al am rezolvat pori si gauri la aluminiu care il costau pe client la ateliere specializate (sudura in argon ) cat piesa originala Sudurile sunt foarte rezistente daca le faci ok

Mesaj de Sandu gr 2 » Joi Iul 30, 2015 2:53 pm

Sudura Al nu este complicata eu am reusit dupa 3-4 incercari ,am luat din REMAT niste vaporizatoare vechi de frigider si am taiat tevile apoi am facut o largire sa intre una in alta ,curatat cu periuta de inox ,apoi am sudat dar mare grija sa intindeti temp uniform pe cele doua piese
Am ramas surprins ce rezistenta este imbinarea cu super al Al-Cu ,efectiv credeam ca este o sudura imposibila dar este posibila cu 7 lei

Am cumparat din targ acum 3 ani un Salimou folosit pe vremuri de instalatori si frigotehnisti .Topeste si argintul dar mult mai greu ,pot lucra foarte bine instalatii sanitare de cupru imbinate cu cositor aliat cu Ag

Pentru sudat Al Salimoul este demential ,pana in prezent nu am topit teava deoarece da caldura mai putina si am timp sa fac sudura Numai cu el fac suduri ,de regula nu ma arunc la electrozi de 30 lei care au punctul de topire in jurul la 400 C ,eu ii folosesc pe cei de 7 lei ,am gasit sa cumpar la metru ,are un colac de sarma de Al cu pasta in ea
Fişiere ataşate
Sudura AL cu Super Al.jpg
Sudura se face in jurul la 600 C eu folosesc un Salimou de 50 de ani cu care lucrau instalatorii.Il alimentez de la o butelie mica de GPL Nu am avut cu el probleme In capat are robinet de reglaj ,pentru puteri mai mari am 3 duze de schimb
In poza se vede unde a frecat Al de caroseria masinii
Sudura AL cu Super Al.jpg (107.58 KiB) Vizualizat de 5083 ori

Mesaj de DanF » Mie Aug 05, 2015 5:05 pm

Pana am reusit prima sudura eram sa ma las pagubas In filmuletele de pe net totul pare joaca de copii Daca vreti sa invatati trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si 5-6 electrozi din cei mai ieftini dar cu pasta in interior .Peria de inox sa nu lipseasca ,cel mai greu este pana gasiti temperatura optima ,Eu recomand doua tevi de Al din care una sa fie calibrata a doua teava intra in ea ,cum a scris si domnul profesor bine este la teava largita sa ii fracem o bercluiala mica
Pentru inceput este bine sa folositi o lampa simpla de instalator ,apoi dupa ce va formati mana merge si la statie

Mesaj de Razvan gr 6 » Sâm Aug 08, 2015 5:07 pm

Este bine de invatat sudura Al-Cu sau de astupat un por la o teava de Al .Este greu la inceput dar merita efortul si nu depinzi de nimeni sa-ti faci treaba .Florin colaboratorul meu a reusit sa faca prim lipitura dupa 3 incercari ,acum este expert .
Am salvat pana in prezent cel putin 15 conducte (Al cu flexibil sertizat) de AC auto care frecasera de caroserie ,este ceva bataie de cap dar satisfactia este mare si clientul este multumit

Înapoi la Practica Cursuri Frigotehnisti Albume foto Practica